Opnieuw groen licht voor aantal typologieën

Opnieuw groen licht voor aantal typologieën

08 juni 2022

Het ACVG gaat akkoord met de typologische beoordeling van gebouwen in het aardbevingsgebied met één of twee bouwlagen en een constructie van ter plaatste gestort, gewapend beton (Beton 1a) of geprefabriceerde betonnen wanden en vloeren (Prefab 1). Dat schrijft het ACVG in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw).  In de lente van 2021 en begin dit jaar zette het adviescollege het licht al op groen voor een reeks metselwerktypologieën.   

Het ACVG heeft op basis van TNO-rapporten over de typologieën Beton 1a en Prefab 1 vastgesteld dat de twee resterende controles uit het ACVG-advies van november 2020 zijn afgerond (de gebouw-tot-gebouwvariabiliteit en uit-het-vlak bezwijken van wanden). De overige controles en verbeterpunten uit dat advies waren al eerder succesvol uitgevoerd.

TNO heeft in zijn rapporten overtuigend onderbouwd dat de gebouwen in de typologieën Beton 1a en Prefab 1 adequaat kunnen worden beoordeeld met de typologieaanpak. Het ACVG is van mening dat er hierbij geen aanvullende veiligheidsmarge nodig is.

De staatssecretaris heeft op 7 juni 2022 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat hij het oordeel van het ACVG overneemt. 

Lees ook: