ACVG akkoord met typologische beoordeling appartementencomplexen

ACVG akkoord met typologische beoordeling appartementencomplexen

16 februari 2022

Het Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG) gaat akkoord met de typologische beoordeling van gebouwen in het aardbevingsgebied met meerdere verdiepingen, zoals appartementencomplexen. Dat schrijft het ACVG in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw). 

In de lente van vorig jaar zette het ACVG het licht al op groen voor de beoordeling van diverse typologie├źn die een groot deel van de gemetselde rijtjeswoningen, twee-onder-een kapwoningen en vrijstaande woningen in Groningen vertegenwoordigen. Nu volgen gebouwen in de metselwerktypologie D (drie tot vijf verdiepingen). 

Nieuw TNO-rapport

Het ACVG heeft op basis van een nieuw TNO-rapport  vastgesteld dat voor deze typologie ook de resterende twee  controles uit het ACVG-advies van november 2020 zijn afgerond (de gebouw-tot-gebouwvariabiliteit en uit-het-vlak bezwijken van wanden). De overige controles en verbeterpunten uit dat advies waren al eerder succesvol uitgevoerd.

TNO heeft in zijn rapport overtuigend onderbouwd, onder meer met een aantal extra berekeningen, dat de gebouwen in metselwerktypologie D adequaat kunnen worden beoordeeld met de typologieaanpak. Het ACVG is van mening dat hierbij geen aanvullende veiligheidsmarge nodig is.  

De staatssecretaris heeft op 16 februari 2022 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat hij het oordeel van het ACVG overneemt. 

Lees ook: