Luchtfoto van een wierde

Meer informatie nodig voor beoordeling veiligheid gebouwen op wierden

29 juli 2024

Om te bepalen of de beoordeling en versterking van gebouwen op wierden aangepast moet worden, is eerst nader onderzoek nodig. Dit schrijft het ACVG in zijn advies aan de staatssecretaris Herstel Groningen. Het ACVG is begin dit jaar door zijn ambtsvoorganger gevraagd of de beoordeling en versterking van gebouwen op wierden nog klopt. De reden om deze vraag te stellen, is dat in recent wetenschappelijk onderzoek wordt gezegd dat de slappere grond van wierden de trillingen van aardbevingen kan vergroten. 

Wierden zijn heuvels die honderden jaren geleden door mensen opgeworpen zijn om bij hoogwater een droge plek te hebben. Ze zijn in de loop van de jaren bebouwd geraakt. Het ACVG heeft voor zijn advies wetenschappelijke literatuur over wierden en de ondergrond in Groningen bestudeerd en gesprekken met deskundigen gevoerd. Op enkele onderdelen heeft het ACVG nog twijfels over de uitkomsten van het wetenschappelijke onderzoek. Het is nog onvoldoende zeker of wierden de trillingen van aardbevingen vergroten. En wanneer ze de trillingen vergroten, hoeveel dit dan is. 

Volgens het ACVG is nader onderzoek de enige manier om duidelijkheid te krijgen. Dit is nodig om met zekerheid te kunnen zeggen of gebouwen op wierden goed worden beoordeeld en versterkt. Een onafhankelijk onderzoeksinstituut kan dit onderzoek uitvoeren. Op basis van gesprekken met deskundigen verwacht het ACVG dat dit onderzoek binnen zes maanden klaar is. Met deze resultaten kan kort daarop worden bepaald of het nodig is om de instructie voor de uitvoering van de versterkingsoperatie op wierden aan te passen.

Als de staatssecretaris het advies overneemt, moet er ook een keuze gemaakt worden wat er gebeurt met de beoordeling en versterking van gebouwen op wierden in de onderzoeksperiode. Het ACVG adviseert de onderzoeksresultaten af te wachten voor de beoordelingen en versterkingen die nog moeten starten. De beoordelingen en versterkingen die al lopen of op punt van beginnen staan kunnen in overleg met de bewoner doorgaan. De versterkingsoperatie als geheel kan op volle kracht worden voortgezet. De tijd en middelen die vrijkomen, kunnen worden gebruikt voor de adressen die niet op wierden staan. 

Het ACVG schrijft verder in zijn advies dat het belangrijk is dat de bewoners en eigenaren van de adressen op wierden op tijd en tegelijk te horen krijgen hoe lang het onderzoek duurt en wat dit betekent voor de planning van de beoordeling en eventuele versterking op hun adres. 

Zodra de staatssecretaris inhoudelijk op dit advies van het ACVG reageert, wordt dit nieuwsbericht bijgewerkt met zijn reactie. 

Lees hier het advies van het ACVG. 


Lees ook: