Ellen Giebels vertrekt als ACVG-lid.

ACVG-lid Ellen Giebels stapt over naar Instituut Mijnbouwschade Groningen

11 september 2020

Hoogleraar psychologie Ellen Giebels vertrekt per 1 oktober 2020 naar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). In de afgelopen periode is voor Giebels gebleken dat binnen de opdracht van het ACVG onvoldoende ruimte is om haar expertise optimaal te benutten. Daarnaast is zij door het IMG benaderd om een vrijgekomen functie binnen hun bestuur in te vullen. Deze combinatie is voor Giebels reden om over te stappen naar het IMG.  

Deskundigheid

Giebels is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Twente en oprichter van de vakgroep Psychologie van Conflict, Risico en Veiligheid. Ze hield zich als lid van het ACVG bezig met de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de versterkingsopgave in Groningen en de persoonlijke impact daarvan op bewoners. Zij betrok haar deskundigheid bij de totstandkoming van de adviezen van het ACVG.

De werkzaamheden bij het IMG passen volgens Giebels beter bij haar achtergrond. Ze gaat zich als bestuurslid onder meer bezighouden met de afhandeling van immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd. Giebels: ‘Wat mij aanspreekt is dat ik mij met dossiers kan bezighouden waarbij de persoonlijke impact op mensen wordt meegenomen.’  

Bewoners voorop

ACVG-voorzitter Wim Nagtegaal betreurt en respecteert het besluit van Giebels: ‘Ze heeft een wezenlijke rol gespeeld binnen het ACVG. Giebels bracht binnen een technisch adviescollege een aanvullend perspectief mee en plaatste de bewoners altijd voorop’, zegt Nagtegaal.

‘Het college had graag meer over de sociaal-maatschappelijke kant van de versterking gesproken, maar de opdracht aan het ACVG biedt daarvoor onvoldoende ruimte. Jammer dat ze vertrekt, maar gelukkig blijft haar deskundigheid behouden voor Groningen’, zegt de voorzitter van het ACVG.

Het ACVG zoekt naar een opvolger van Giebels en verwacht in de loop van dit najaar weer compleet te zijn.