Werkwijze

Het Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG) geeft gevraagd en ongevraagd advies over de veiligheid in Groningen. Daarmee draagt het ACVG bij aan het veilig wonen, werken en recreëren in het aardbevingsgebied in Groningen.

Deskundig en onafhankelijk

Het ACVG bestaat uit vijf deskundige leden. Elk lid brengt kennis en ervaring in op zijn of haar eigen vakgebied. Als het nodig is, schakelt het ACVG extra specialisten in.

Iedereen die bij of voor het ACVG werkt, moet onafhankelijk zijn. Dit betekent dat we strenge eisen stellen aan (neven)werkzaamheden en het arbeidsverleden van onze leden, externe specialisten en medewerkers. Zo zorgen we ervoor dat we altijd zonder belangen kunnen adviseren.

Het ACVG wordt in zijn werk ondersteund door medewerkers die werken bij de Rijksoverheid. Zij hebben een bijzondere positie: ze leggen alleen inhoudelijke verantwoording af voor hun werk aan het ACVG en niet aan de bewindspersoon bij het ministerie.

Manier van werken bij adviezen

Het ACVG baseert zijn adviezen op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en onderzoek. Daarnaast heeft het ACVG de mogelijkheid om op eigen initiatief onderzoek uit te (laten) voeren. Bij elk adviestraject volgt het ACVG de volgende stappen:

Klankbordfunctie

Soms hebben ministeries of de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) praktische vragen of willen ze een idee toetsen. In dat geval kunnen zij het ACVG als klankbord raadplegen. Het ACVG zorgt ervoor dat het in deze rol altijd zijn onafhankelijke positie bewaart. 

Zorgen voor de juiste kennis

Het ACVG wordt deelnemer van het managementteam van het programma GeoKennisNL. Dit wordt opgericht door het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. In dit team gaat het ACVG helpen om te bepalen waar meer onderzoek nodig is. Daarbij zal het ACVG vooral een rol spelen in het verbinden van de kennis over ondergrondse bodembeweging en de effecten op de veiligheid van bebouwing boven de grond.

>Terug naar 'Over het ACVG'