TNO-rapport over ‘vlek-in-vlek’ bruikbaar bij versterking

TNO-rapport over ‘vlek-in-vlek’ bruikbaar bij versterking

19 oktober 2022

De typologieaanpak zorgt voor een snellere opname en beoordeling van gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen. Na overleg met het ACVG heeft TNO de afgelopen maanden onderzocht of het ook mogelijk is om de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) meer handvatten te geven voor gebouwen die typologisch zijn beoordeeld, maar niet 'op norm' (voldoende veilig) konden worden verklaard. Die gebouwen krijgen op dit moment nog een volledige een-op-een-berekening.

Op zogenoemde ‘vlekkenkaarten’ staat precies waar gebouwen van een bepaalde typologie een nadere beschouwing en eventueel versterking nodig hebben. TNO heeft de vlek van de rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen (metselwerktypologieën 1, 2 en C, inclusief beton 1b en 1c) onlangs verder bestudeerd.

In een rapport hierover toont TNO aan dat er binnen deze vlek onderscheid kan worden gemaakt: in een specifiek deel ervan hoeft namelijk minder te worden beschouwd (alleen ‘uit-het-vlak’) om te kunnen vaststellen dat een woning voldoende veilig is, of dat de wanden moeten worden versterkt. Dat scheelt tijdrovend rekenwerk, vooral bij woningen in de metselwerktypologieën 1en C.

Het ACVG vindt het rapport valide en adviseert staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) dat de NCG de uitkomsten ervan als richtinggevend principe hanteert bij de uitvoering van de versterking binnen de vlek van een typologie. 

Lees hier het advies van het ACVG